Iași, oraș frumos, oraș natal!

Dă mai departe!
Facebook
Google+
http://www.blogdebeauty.info/iasi-tur-bloggeri/
Twitter
Pinterest
Instagram

IMGP1060Mă consider o norocoasă să locuiesc într-un oraș frumos cum este Iașiul. De ce? E simplu. Nu apuci sa te plictisești niciodată și mereu afli informații noi legate de ceea ce îl clădește. Și un avantaj ce însoțește un oraș atât de mare este că locuitorii lui se implică și vor să descopere ce este dincolo de aparențele acestuia.

Făcând parte din Kooperativa 2.0  (agenția Social Media specializată în diverse acțiuni care privesc și implică bloggerii), m-am înscris la unul dintre multele tururi de oraș organizate de Școala de Ghizi  și de Asociația Turistică Ghizii României în frunte cu Victoria BejanMarian Matei și Dragoș Alexandru David, cei care au avut grijă să ajungă la noi poveștile Iașiului.

13020528_1263271547036312_994502339_nAșa că, sâmbătă (16 aprilie) la 9 jumătate, ne-am strâns aproximativ 30 de bloggeri în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, acesta din urmă fiind și primul obiectiv turistic „inspectat” (a nu se înțelege că nu l-am vizitat niciodată, ci doar am avut ocazia să ne bucurăm de un tur privat). Astfel, am reușit să vedem mici detalii ce au loc în spatele cortinei, ca pregătirea decorului. Iar în caz că nu știați, prima piesă în română jucată pe această scenă a fost „Mirtil şi Hloe” (prelucrată dintr-un act pastoral), interpretată de Gheorghe Asachi.

Am continuat turul apoi cu Primăria Iași, la care doar ne-am bucurat de soarele de afară și de frumoasele istorisiri în care am încercat să ne transpunem într-o epocă demult apusă. Din păcate, nu am reușit încă să vedem arhitectura clădirii și pe interior :(.

13015052_1263271563702977_1535817135_nUrmătoarea oprire a fost la Catedrala Romano-Catolică. Acolo am fost întâmpinați de Emil Bejan, cel care ne-a oferit un confort sufletesc și care a reușit să ne atragă spre cunoaștere. Recunosc, sunt ortodoxă, însă curiozitatea m-a împins spre analizarea locului. Pot spune că am fost impresionată atât de picturile murale și ce frumos pătrundea lumina prin acestea, cât și de arhitectura clădirii, iar modul în care se îmbinau culorile nu făcea decât să contribuie la o armonie ce rar o găsești în catedrale. După ce am fost martori la semnificațiile detaliilor locului, am fost conduși spre Memorialul Anton Durcovici (unde am rămas la fel de impresionați) și la final am avut ocazia să urcăm în turn să admirăm orașul.

13020034_1263271570369643_148374373_nPlimbându-ne pe Bulevardul Ștefan cel Mare, înaintând spre marele obiectiv turistic demult așteptat, poposim în fața Casei Dosoftei (clădirea găzduiește secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași). Aici am aflat că, inițial, acest monument a făcut parte din incinta Bisericii „Sf. Nicolae Domnesc”. Menționez că aceasta este cunoscută și sub numele de „casa cu arcade”, iar în interior veți găsi exponate unicate precum: manuscrise și cărți vechi, o colecție de icoane și o machetă de tipografie din timpul mitropolitului Dosoftei.

Ei bine, momentul muuult așteptat a sosit și plini de entuziasm am pășit spre porțile Palatului Culturii. Am încercat să stăm și să ascultăm ghizii care doreau să ne informeze, însă pe fețele noastre se citeau curiozitatea și nerăbdarea, așa că am fost lăsați să „explorăm”. Pot spune că am rămas extrem de surprinsă, mai ales pentru că sunt îndrăgostită de arhitectura neogotică și nu reușeam să mă opresc din realizarea fotografiilor. Fiecare ușă care ni se deschidea ascundea în spatele ei câte o cameră care ne lăsa fără cuvinte. Nu am reușit să vedem chiar toate camerele pe care palatul le deține, dar sunt convinsă că nu va fi ultima oară când îl voi vizita.Deschiderea oficială va avea loc pe 27 aprilie, la ora 10:00, în cadrul evenimentului Ziua Porților Deschise la Palatul Culturii, iar intrarea va fi liberă. În restul zilelor, prețul biletului variază,în funcție de reducerea făcută, dar mai multe informații găsiți pe site-ul lor oficial.

Foto: Constantin CiobanuVictor Cojocaru, arhivă personală.

 

Dă mai departe!
Facebook
Google+
http://www.blogdebeauty.info/iasi-tur-bloggeri/
Twitter
Pinterest
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *